DOM POMOCY SPOŁECZNEJ CARITAS ARCHIDIECEZJI KRAKOWSKIEJ W ZATORZE

Siedmioosobowa grupa mieszkańców naszego domu udała się na obchody tegorocznych gminnych dożynek
Data: 04.09.2014, Autor: Anna Muszyńska

Świętowanie rozpoczęło się uroczystą  Mszą Świętą w Kościele Parafialnym  pw. Św. Michała Archanioła w Zebrzydowicach. Po mszy nastąpił przemarsz do Konwentu oo. Bonifratrów w Zebrzydowicach, gdzie odbyło się otwarcie imprezy oraz prezentacja pięknych wieńców dożynkowych. W ramach imprezy wystąpiła Orkiestra Dęta  z Przytkowic oraz można było podziwiać artystyczne występy zespołów: Sami Swoi, Chór Leńcze, We Mgle. Gwiazdą wieczoru był zespół góralski ,,Zbójnicko Kompania”.

Na imprezie były rozłożone różne stoiska, na których prezentowało się między innymi Koło Gospodyń Wiejskich, można było skosztować mięso z dzika, lub zobaczyć jak tłoczony jest olej rzepakowy. Bardzo ciekawa była ścieżka zdrowia, na której można było wykonać szereg badań sprawdzających nasz stan zdrowia i kondycję fizyczną. Na końcu ścieżki czekał lekarz, który analizował wszystkie wyniki badań i udzielał rady co powinniśmy zrobić aby być zdrowszym. Przy syto zastawionym stole bawiliśmy się do samego wieczora i wcale nie chciało nam się wracać.